Belgen lanceren slimme vastgoedindexen

Reitsmarket heeft in samenwerking met Euronext twee slimme wereldwijde vastgoedindexen ontwikkeld. De Belgen hebben een contract beet met een grote investeringsbank om er producten op te ontwikkelen.


Bij ‘domme’ vastgoedindexen worden samenstelling en wegingen bepaald door de beurskapitalisatie. Wie die index dan koopt via een tracker, belegt onderliggend meer in grote vastgoedaandelen dan in kleine aandelen. Maar zijn die grotere aandelen ook betere beleggingen?

Bij ‘slimme indexen’ wordt de samenstelling door andere factoren dan de beurswaarde bepaald. Reitsmarket richtte in samenwerking met Euronext twee ‘smart beta’-vastgoedindexen op, ‘Global Conviction’ en ‘Global Balanced’. De eerste belegt in 30 vastgoedaandelen, de tweede in 40.

De aandelen worden geselecteerd op basis van een aantal parameters waaronder waardering, groei en momentum. In de indexen komen we Europese, Amerikaanse en Aziatische vastgoedaandelen tegen. Uit Frankrijk zijn onder meer Unibail-Rodamco, Gecina en Klépierre vertegenwoordigd. Belgische vastgoedaandelen zijn er momenteel niet bij. De minimale liquiditeitsvereiste is voor de Belgische aandelen vaak een hinderpaal.

Beleggers kunnen in de indexen beleggen als banken er producten zoals trackers op lanceren. ‘We hebben een contract afgesloten met een grote investment bank die er producten op zal enten’, zegt Reitsmarket-CEO Benedict Peeters.

Reitsmarket werd opgericht door de Belgische financiële boetiek Rego Partners. Daarachter zit de gewezen City-bankier Benedict Peeters. Hij verkocht twee jaar geleden een andere door hem opgerichte boetiek, Finvex, aan de Zwitserse groep Horus Partners Wealth Management.

https://www.tijd.be/markten-live/nieuws-fondsen/Belgen-lanceren-slimme-vastgoedindexen/9944493